Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Cégregiszter | Civil szervezetek

Kemenesalja Néptánccsoport

Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Celldömölk, dr. Géfin tér 1.

Celldömölkön, 1972-ben építették a Kemenesaljai Művelődési Központot, mely sok művészeti ágnak adott és ad helyet. Ehhez az időszakhoz köthető, hogy a városban addig is működő néptánccsoport felvette a Kemenesalja nevet.

A csoport 2012-ben 40. születésnapját ünnepli majd. Ez alatt a hosszú idő alatt számos fiatal ismerkedhetett meg a magyar néptánc és népzene szépségeivel, ismert néptáncoktatók és zenekarok segítségével. Az oktatók között említést érdemel Kuthy Márta (a művelődési otthon egykori igazgatója), Kondora István (Sárvár jelenlegi polgármestere), Korcsmár Gyula (a Zala táncegyüttes egykori táncosa), Parais István (Szombathelyi Néptáncműhely művészeti vezetője). 1993-ban újjáalakult a Kemenesalja Néptánccsoport Ipsics Péter vezetésével. Felesége, Ipsicsné Nagy Erzsébet jelenleg is a gyermek csoport vezetője.

Az együttes jelenlegi művészeti vezetője Pál András Bálint, akinek a nevéhez fűződik a csapat legutolsó arany minősítésű koreográfája is.

Az együttes a hazai fellépéseken kívül többek között Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Németországban Erdélyben szórakoztatatta a tisztelt közönséget, emellett számos néptáncfesztiválon, minősítésen vett részt. Sikeresen szerepeltek több fesztiválon, aranyminősítésük mellett elnyerték a Külügyminisztérium különdíját is.

A táncosok életkora hattól huszonévesig terjed. Néhányan alig egy éve kezdtek táncolni, de van, aki egy évtizede tagja a csoportnak. A tagok tanulás és munka mellett vállalják a magyar tánchagyomány ápolását és továbbadását.

Az együttes repertoárja átfogó képet ad a magyarság táncművészetéről. Táncai közt Dunántúltól-Erdélyig minden jellegzetes tájegység tánca megtalálható.

A csoport utaztatása, az eredeti viseletek beszerzése az együttesre nagy terheket ró, ezért az együttes hálásan fogad minden támogatást.

Fotók

Kemenesalja Néptánccsoport
Kemenesalja Néptánccsoport az arany minősítés fényében
Kemenesalja Néptánccsoport
Kemenesalja Néptánccsoport
Idegen országban is remekel a Kemenesalja
Kemenesalja Néptánccsoport
Kemenesalja Néptánccsoport

kapcsolat

  • Cím: Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Celldömölk, dr. Géfin tér 1.
  • Telefon: 06/95/779-301
  • Mobil: 06/70/457-0482
  • Web: www.kncs.hu
  • E-mail: kmk@cellkabel.hu
Térkép