Városlista
2024. október 4, péntek - Ferenc

Hírek

2011. November 08. 07:08, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu

Beláthatatlan következményei lennének egy Irán elleni csapásnak

Beláthatatlan következményei lennének egy Irán elleni csapásnak

Az orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett hétfőn, hogy súlyos hiba lenne és beláthatatlan következményekkel járna egy Irán elleni katonai fellépés.

Szergej Lavrov ír kollégájával, Eamon Gilmore-ral tartott moszkvai sajtótájékoztatóján felszólította a Nyugatot, hogy „képzelődés” nélkül tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának közel-keleti helyzettel kapcsolatos határozataihoz.

„Különös figyelmet igényel manapság a közel-keleti és az észak-afrikai helyzet. Meggyőződésünk szerint a külső erők szerepvállalása tekintetében egységes kritériumnak kell lennie: mindenkinek tartania kell magát a nemzetközi joghoz, elsősorban az ENSZ alapokmányához, és pontosan, mindenfajta képzelődés nélkül végre kell hajtania a BT határozatait" – mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov ezzel izraeli vezetőknek azon nyilatkozataira reagált, amelyek szerint Izrael egy Irán elleni katonai csapás lehetőségét mérlegeli, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyomást gyakorol a fegyveres erőkre a fellépés időpontjának és mikéntjének meghatározására.

Simon Peresz izraeli államfő vasárnap úgy fogalmazott, hogy egy Irán elleni katonai támadás esélye nagyobb, mint a diplomáciai megoldásé.

Eamon Gilmore kijelentette, hogy országa számára elfogadhatatlan a katonai beavatkozás Iránban. „Ellene vagyunk ennek, és mindent megteszünk azért, hogy haladást érjünk el az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémák rendezésében” – mondta Gilmore.

Írország jövőre lesz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.