Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Március 14. 22:04, szerda | Helyi
Forrás: VMRFK - Szombathely

Bűnmegelőzési tanácsok kiskert, és hétvégiház tulajdonosoknak

Bűnmegelőzési tanácsok kiskert, és hétvégiház tulajdonosoknak

A téli időszak végének közeledtével még mindig jellemző, hogy a tulajdonosok egyáltalán nem, vagy csak ritkán látogatják kiskertjüket, hétvégi házukat.

A gyakran még a minimális mechanikai védelemmel sem rendelkező építmények így könnyen bűnözők célpontjává válhatnak. A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével, illetve a lakat levágásával követik el. Felmérések szerint egy betörő öt percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, amely ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg a lebukást, inkább odébbáll. A betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg. Az elektronikus riasztó- és jelzőrendszerek ezt a védelmet egészítik ki.

Kérjük a Tisztelt Olvasókat, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkerülhessék az ezzel járó anyagi kárt, nem utolsósorban a bosszúságot!


• A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzár használata. Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánniuk a sikeres bejutásra! Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!

• Amikor hosszabb ideig nem keresik fel a kiskertet, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az ingatlanon! Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel).

• Amennyiben a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

• Ha kiskertjükben van szerszámtároló, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Ha van az építményen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.

• Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani.

• Célszerű rendszeresen felkeresni a kiskerteket, hétvégi házakat. Jó megoldás lehet, ha a szomszédok – egymással egyeztetve – felváltva járnak ki az ingatlanokra, hiszen az elkövetők többnyire az elhagyatottnak tűnő környéken található építményeket választják a betörések célpontjául.

• Kérjük, fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédjaikra! Amennyiben gyanús személyek, gépkocsik mozgását észlelik, ezt nyomban jelezzék a rendőrség felé!

• Ha Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget! Ne változtassa meg a helyszínt, mert ez megnehezíti a nyomok rögzítését és későbbiekben az elkövetők felkutatását!

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.