Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Június 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egymillióval kevesebb a magyar?

Egymillióval kevesebb a magyar?

Tíz év alatt 1,1 millióval csökkent a magukat magyarnak vallók száma a Kárpát-medencében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet határon túli magyar ifjúság helyzetével foglalkozó konferenciáján elhangzott az is, hogy a 2000-es években egy Debrecen méretű városnyival csökkent a 15-29 éves korosztály létszáma.

A 2000-es évek elején fontos tényező volt az ifjúságnál, hogy ki rendelkezik számítógéppel - mondta Bauer Béla, a Századvég Alapítvány vezető kutatója. 14 évvel ezelőtt a 15-29 éves korosztály mindössze 9 százaléka rendelkezett komputerrel.Hangsúlyozta azt is: egyre gyakoribbá vált az úgynevezett mamahotel, tehát sok fiatal inkább a szülőkkel maradt vagy néhány év különélés után visszaköltözött a családjához.

'2000-ben a 29 éveseknek csak 36 százaléka mondta azt, hogy nincs gyereke. Ez 2008-ban már 68-69 százalék lett' - mutatott rá a vezető kutató. A gyermekvállalási kedv nem csak a diplomások, hanem az alacsonyabb képzettségűek körében is kezdett visszaesni. 2008-ra a 15-29 éves korosztály létszáma egy Debrecen városnyi lakosságszámmal csökkent.

A Mozaik 2011, tehát a határon túli területekkel is foglalkozó kutatás pedig arra mutatott rá, hogy Ausztria kivételével, ahol némileg többen vallották magukat magyarnak, mindegyik szomszédos országban csökkent a magyarok száma. Az anyaországot pedig már akkor több mint 260 ezren hagyták el - mondta Pillók Péter szociológus, a Századvég Alapítvány vezető kutatója.

'Összességében azt lehet mondani, hogy nagyságrendileg az elmúlt tíz évben 1,1 millióan vesztek el a népszámlálás számára magyar identitásúként' - hangsúlyozta a szociológus.

Szintén érdekes megállapítás, hogy Nyugaton, a Muravidéken a magyar fiatalok 3-4 vagy akár 5 idegen nyelven is meg tudnak szólalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket