Városlista
2024. október 12, szombat - Miksa

Hírek

2012. Január 28. 21:04, szombat | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Ezerlátók fesztiválja: a Tücsök bábcsoporté a fődíj

Ezerlátók fesztiválja: a Tücsök bábcsoporté a fődíj

A celli Tücsök bábcsoport kapta meg a VIII. Ezerlátó Mesefesztivál fődíját, a Varázspálcát - amit a világért sem szabad összetörni. A varázslat tart tovább.


A mese sokféle , mondta Solténszky Tibor a Soltis Színház VIII. Ezerlátó Mesefesztiváljának eredményhirdetésén, egyúttal arra buzdítva a fellépő csoportokat, hogy semmiképpen ne hagyják abba: mondják tovább - a maguk módján, de mindig jobban, felkészültebben - a mesét, amelyre persze sosem csak a gyerekek kíváncsiak.

Az Ezerlátón rendszerint három díjat osztanak: az Aranyhalat (3. helyezés), a Csodalámpát (2. helyezés) és a Varázspálcát (1. helyezés). A szelíden szigorú zsűri - Gabnai Katalin drámapedagógus, Sándor L. István színikritikus és Solténszky Tibor dramaturg, rendező - az idén is részletesen és körültekintően, mindig a jobbítás szándékával, a fejlődés érdekében elemzett, értékelt: a kétnapos fesztiválnak legalább olyan fontos eleme volt az előadásokat követő beszélgetés, mint maguk a produkciók. Az értékelésekből az is kiderült, hogy a szakmai fejlődés, az emelkedő minőségszintek megugrása csak akkor lehetséges, ha a gyerekek-fiatalok igazi, motivált közösségként, csapatként, társulatként működnek.


Az ilyen csapatok közé tartozik a zsűri - rendkívül meleg hangú, pozitív és biztató - véleménye szerint a szombathelyi Reményik Suliszínház is, amely ezúttal Fehér Klára prózájára (Mi, szemüvegesek) alapozva mondott véleményt a kirekesztés módozatairól. A Reményik Suliszínház a fesztiválra rendszeresen visszajáró csehimindszenti Pöttyös hagyományőrző csoporttal együtt kapta meg a VIII. Ezerlátó Mesefesztivál Aranyhal-díját; a Pöttyös az idén a Jóka ördögével érkezett a fesztiválra. Solténszky Tibor az eredményhirdetésen hangsúlyozta: nem megosztott elismerésről, hanem két egyenértékű díjról döntött a zsűri. Csodalámpa-díjat ért a Bözödi Színjátszók (Bözödújfalu) Szabó Orzsika című előadása. A csoport a Soltis Színház és az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület (benne a színkör) jó kapcsolatai révén jött el a fesztiválra.


Az idei Aranypálca-díjas pedig a celldömölki Tücsök bábcsoport, amely a Négy cigánylegény mesterségének haszna című mesejátékkal nevezett az Ezerlátóra. A kísérlezetésre mindig kész Nagy Márta - a csoport vezetője - ezúttal nemcsak a játéktér szervezését oldotta meg (mintegy varázsütésre ) a rusztikus leplek, paravánok ötletes és praktikus használatával, hanem a maszkos játék, élő játék, bábmozgatás kombinációját is. (Nagy Márta időközben felnőtt csoporttal is dolgozni kezdett - ez a csoport felnőtteknek kínál előadást: premier a KMKK-ban, február 3-án.)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 11. 07:20, péntek | Sport

Rafael Nadal visszavonul

Visszavonul Rafael Nadal, a spanyolok 22-szeres Grand Slam-győztes teniszezője.