Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2011. Szeptember 05. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Újra él a kolontári halastó

Újra él a kolontári halastó

Befejeződött a kolontári halastó mederkotrása, a vízbe aranyhalakat és növényeket telepítettek.

A tóban természetes pH-értéket mérnek, beindult az algásodás és a parton már megjelentek a békák is. A halastóból 20 ezer köbméter iszapot emeltek ki és 50 ezer köbméter szennyezett vizet szivattyúztak át. A munkák a vörösiszap-katasztrófa utáni mentesítés részeként zajlottak, és mintegy 450 millió forintba kerültek – mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

A kolontári halastó tisztítása abból a 6,5 milliárd forintnyi keretösszegből zajlott, amely az élővizek mentesítésére és a devecseri kastélykert rehabilitációjára áll rendelkezésre. A munkák februárban kezdődtek, a kotróhajóval kiszivattyúzott vörösiszapot több száz méteres csővezetéken keresztül vezették el a labirintusszerűen kiépített ülepítőmedencékbe. Innen még mintegy húszezer köbméternyi szikkadt szennyező anyagot kell beszállítani az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre.

Az élővizek mentesítése még zajlik a Marcal folyó egy szakaszán és a Torna-patakon, a munkákkal a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójáig végeznek. Szabó Csaba elmondta: szeptember végére nem lesz szennyező anyag az élővizekben. Hozzátette: a Marcal nagyvízi mederkotrása teljesen befejeződött, a folyó több pontján jelenleg a kisvízi medret tisztítják.

A Torna-patak teljes mentesítésével is végeznek szeptember végéig. Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a műtárgyak ezen a szakaszon jelentősen nem károsodtak. Hozzátette: a patakmedret több helyen is megbontotta a kizúduló hatalmas mennyiségű vörösiszapos víz, ezért a partfalat stabilizálni kell. A Devecser és Kolontár közötti munkálatok miatt a patakban a város belterületi részén újból lerakódott a vörösiszap, ezért itt kétszer is el kellett végezni a Torna kotrását.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:45, hétfő | Belföld

A hét közepén ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani.

2024. Szeptember 30. 07:41, hétfő | Belföld

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

2024. Szeptember 30. 07:40, hétfő | Belföld

Októbertől Budapesten is az új ügyeleti rendszer működik

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

2024. Szeptember 29. 08:18, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt