Városlista
2024. október 8, kedd - Koppány

Hírek

2011. December 10. 20:27, szombat | Helyi
Forrás: mti

Magyar Életrajzi Kalauz celldömölki adatbázisból

Magyar Életrajzi Kalauz celldömölki adatbázisból

Nemzeti évfordulóink 2012 címmel januárban 9. alkalommal jelenik meg kötetben a Balassi Intézet kiadásában az az összeállítás, amelynek alapja a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár internetes adatbázisa - hangzott el a könyvtár csü

Károly Hedvig, a Balassi Intézet keretében működő Nemzeti Évfordulók Irodájának vezetője elmondta, hogy kapcsolatuk a celldömölki könyvtárral 2005-re datálódik. Attól kezdve a könyvtárvezető, Németh Tibor évente átlagban 2800-3000 adatot ad át az irodának, és csak olyanokat, amelyek a 25-tel osztható klasszikus évfordulókat és a már nem élő személyek adatait tartalmazza.
A Balassi Intézet ezt a mintegy háromezres listát megküldi a Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek, az igazgatók ezt a bázist szűkítik 200-250 személyre és eseményre, szócikkeket írnak hozzá, majd a Balassi Intézetben a kiadvány szerkesztőbizottsága összeállítja a kötetet.
A kiadvány 10 ezer példányban lát napvilágot, eljut minden iskolába, könyvtárba és intézménybe a könyvtárellátón keresztül, de jut belőle a határon túli magyar társadalmi szervezeteknek is, mint például a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az évfordulós összeállítás hozzáférhető a celldömölki könyvtár és a Balassi Intézet honlapján is - összegezte Károly Hedvig.
Németh Tibor könyvtárvezetőtől az MTI megtudta, hogy már 1985-től gyűjti az anyagokat, először nyomtatott forrásokból cédulázva, majd 1994-től számítógépen és azóta is munkaidőn túl az adatbázison dolgozik. 2000-ben CD-Romon 114 ezer személy adatait adták ki, 2002-től interneten elérhetővé tették előfizetőknek, 2010-től pedig folyamatos frissítésű adattár, digitális biográfiai index áll az érdeklődők rendelkezésére.
Pályázati támogatásból jutott pénz internetes fejlesztésre és ma már 294 ezer személy adatai vannak fönn a honlapon. A Magyar Életrajzi Kalauz ebből az adatbázisból születik meg, és Németh Tibor ebből válogatja ki az évfordulós híres embereket, mintegy 200-250 személyt, akiknek "névjegye" az adott év november-decemberében megjelenik a könyvtár honlapján.
A könyvtárvezető megemlítette, hogy a Honismeret című folyóiratban is megjelenik az évente 700-800 anyagot tartalmazó évfordulós naptár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 07. 08:04, hétfő | Belföld

Labdarúgó NB I - Hazai siker a paksi rangadón, először vesztett pontokat a Ferencváros

A Paks hazai pályán 3-1-re legyőzte a címvédő Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga kilencedik fordulójának zárómérkőzésén.