Városlista
2024. október 12, szombat - Miksa

Hírek

2012. Február 02. 20:29, csütörtök | Helyi

Sellyei Gáborné Kemenesalja büszkesége

Sellyei Gáborné Kemenesalja büszkesége

A Magyar Kultúra Lovagja címmel ruházta fel Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma a Kultúra Lovagrendje nemzetközi tanácsadó testülete javaslata alapján Sellyei Gábornét.

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Erre emlékezve 1989. óta minden évben ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Korábbi cikkünkben már szó volt erről, de emlékeztetőül:

Sellyei Gáborné (Egyházashetye) főiskolai adjunktus,

az alábbi indoklással vált a Magyar Kultúra Lovagjává:

Lovagias tettek: A térség meghatározó személyisége. A Berzsenyi-nap újraindítója, és szervezője. Alapító vezetője az 1997-ben alakult Hetyei Daloskörnek, a 2002-ben alakult Örökség serleggel kitüntetett Zörej Zenekarnak, és a 2004-ben létrejött SOZZ-kvartettnek, amely napjainkban kvintetté alakult. Alapítója a 2000-ben létrehozott Múzsa Egyesületnek, amely a faluért tenni akarókat fogja össze, valamint a hagyományok ápolásával, ünnepek szervezésével és a fiatalok nevelésével foglalkozik. Ötletadója és vezetője a 2011-ben 20. éves „Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok” rendezvénysorozatnak, és a 16. éves Hetyei Nemzetközi Dalostalálkozónak.

A Magyar Kultúra Napja Gálán 2012. január 22-én adták át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetéseket a Corinthia Hotel dísztermében, Budapesten.

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra, különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt, valamint az alapítók küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését. A lovaggá ütés a Szent Korona másolatának jelenlétében történik. A lovaggá ütési ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismertek érmet, oklevelet és ezüst kitűzőt kapnak, nevüket bejegyezik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. A kulturális program részeként, díszvendégként Ausztrália magyar kultúrája mutatkozott be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 12. 08:18, szombat | Életmód

Duna House: 43 millió forintra nőtt a lakások átlagára

Országos átlagban már 43 millió forinthoz közelít az otthonteremtésre fordított összeg, amennyiben egy élhető, megközelítőleg 57 négyzetméteres lakás vásárlását tervezi a vevő - tudatta a Duna House pénteken az MTI-vel.