Városlista
2024. október 10, csütörtök - Gedeon

Hírek

2012. Január 02. 13:44, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sikeres volt az iráni teszt

Sikeres volt az iráni teszt

Irán sikeres kísérletet hajtott végre hétfőn egy manőverező robotrepülőgéppel a Perzsa-öbölben végzett hadgyakorlata során.

Az IRNA állami hírügynökség idézte Mahmúd Muszavi tengernagyot, a haditengerészet parancsnokhelyettesét, aki elmondta, hogy a gyakorlaton kipróbálták a Kader típusú manőverező robotrepülőgépet. Az iráni szakértők által tervezett, a legmodernebb technikával, többek között egy továbbfejlesztett radarzavaró berendezéssel felszerelt robotrepülőgép sikeresen megsemmisítette a kijelölt célpontot.

A Kader hatótávolsága 200 kilométer és kis magasságban képes haladni. Egyes vélemények szerint egy korábban rendszerbe állított típus korszerűsített változata.

Muszavi tengernagy közölte, hogy a nap folyamán két további fegyvertípust próbálnak ki, a Núr típusúmanőverező robotrepülőgépet és a Naszr ballisztikus rakétát.

A Veljat90 kódnevű hadgyakorlat december 24-én kezdődött az Hormuzi-szorosban és a környező vizeken.

Teherán azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a szorost, ha újabb szankciókkal sújtják az olajexportját. A nemzetközi kőolajforgalom 40 százaléka halad át a Hormuzi-szoroson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 09. 09:19, szerda | Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna a legkeményebb telére számíthat az orosz invázió kezdete óta

Ukrajna a legkeményebb téllel nézhet szembe Oroszország inváziójának 2022. február 24-i kezdete óta, mivel Moszkva továbbra is nagy erőkkel támadja az ország létfontosságú energiainfrastruktúráját

2024. Október 07. 07:55, hétfő | Külföld

OKF: Magyar segélyszállítmány indul Bosznia-Hercegovinába

Sátrakat, szivattyúkat és takarókat küld Magyarország a bajba jutott Bosznia-Hercegovinának, amelyet pénteken ért el a heves zivatarokat hozó Cassandra-ciklon