Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Augusztus 30. 00:41, kedd | Helyi

Soltis: Tigris és Csongor

Soltis: Tigris és Csongor

A héten megkezdődött a 2011/2012-es évad első bemutatójának próbaidőszaka a Soltis Színházban: Ecsedi Erzsébet vezetésével egy Csukás István-mesére készül a társulat. A norvég fesztivál házigazdái az utazás költségeit is álltá

Utazás a szempillám mögött - a színpadon is népszerű Csukás István meséjéből Ecsedi Erzsébet rendez előadást, hétfőn már meg is kezdődtek a próbák a Koptik Odó utcai kamaraépületben. De még a nyári szezon sem ért véget a Soltis Színháznál: augusztus 26-án 18 órakor (azaz még nappali fényben), augusztus 28-án pedig 20 órától láthatja a közönség a Tigris és hiéna című romantikus Petőfi-drámát - Katona Imre rendezésében - a bencés kolostor (a volt polgármesteri hivatal) udvarán. Aztán lesz még egy szabadtéri előadás: szeptember 2-án 20 órakor a Ság hegyen, a turistaház közelében lévő parkolóban Somogyi István rendezése, a Csongor és Tünde kerül színre ismét. A hivatalos évadnyitó szeptember elsején 18 órakor kezdődik a kamaraszínházban, díszbemutatóval. Nagy Gábor köszöntője, évadismertője után filmvetítés következik: a Soltis 30 című jubileumi film Rákos Blanka és Nagy Péter munkája.

De előbb nézzünk vissza a nyárra: a romantika és az avantgárd termékeny kapcsolatára építő szabadtéri Tigris és hiéna-bemutató mellett az idén sem maradt el a színjátszókat és rendezőket képző szakmai tábor. Július elején a Balaton-felvidéken turnézott a Soltis Színház tagjaiból alakult alkalmi Pedálszínház: a kerékpáros társulat vásári komédiát kínált a strandolóknak. És bár sokáig kétséges volt, hogy (az ismert súlyos pénzügyi gondok miatt) eleget tehet-e a társulat - és az Álomevők-előadás - a norvégiai meghívásnak, a nagyszabású fesztivál szervezői megmentették a helyzetet . A nemzetközi gyakorlat szerint a fesztivál-részvétel költségeit a meghívó fél állja, de az utazást a meghívottaknak kell finanszírozniuk. Ebben az esetben viszont a norvég fesztivál szervezői kivételt tettek: annyira fontosnak tartották, hogy az Álomevők ott legyen a világfesztiválon, hogy kifizették az utazással járó költségeket is. A norvég fesztivál sok kapcsolatot hozott - a visszahívás is benne van a levegőben .


Alig ért véget a norvégiai utazás, máris Erdélybe indult a társulat: az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesülettel közösen hetedik alkalommal szervezett nyári tábort Kőrispatakon a Soltis Színház; a színjátszás iránt érdeklődő fiataloknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.