Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Június 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szakértő: akár ezermilliárd is lehet a Kúria-döntés eredménye

Szakértő: akár ezermilliárd is lehet a Kúria-döntés eredménye

A Századvég vezető elemzője nem tartja valószínűnek, hogy idén 3 százalék alá esik a gazdasági növekedés, ha kitart az európai konjunktúra és ha a belső fogyasztás is tovább erősödik.

Barcza György a köztévében azt mondta, nem valószínű, hogy hatással lesz a magyar gazdaságra az orosz-ukrán gázháború. A devizahitelesek ügyében hozott Kúria-döntés becslése szerint akár ezermilliárd forint is lehet.

Eddig óvatosak voltunk, a Századvéget nem lehetett azzal vádolni, hogy túlságosan ultraoptimista jóslatokkal állt elő tavaly, most azonban már az optimisták közé tartozunk, és csak idő kérdése, a többiek is be fognak érni bennünket – jelentette ki Barcza György, a Századvég Zrt. vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában annak kapcsán, hogy a kutatóintézet a jövő évre 3,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.

Hangoztatta: 3,5 százalék volt az első negyedév, márpedig ha tartjuk ezt az ütemet az év hátralévő részében, ha az európai konjunktúra kitart és ha tovább erősödik a belső fogyasztás, nem valószínű lassulás a gazdasági növekedésben.

Arra a kérdésre, hat-e a magyar makrogazdasági helyzetre, hogy kiújult az orosz-ukrán gázháború, azt válaszolta: rövid távon biztosan nem, ha nem túl hideg telek jönnek, és megfelelően fel tudjuk tölteni a gáztározóinkat, akkor akár két évet is átvészelhetünk, ennyi idő alatt pedig valószínűleg rendeződik a helyzet.

Annak kapcsán, hogy a Kúria legutóbbi döntése a devizahitelekről 400 milliárd forintos kiadást is jelenthet, azt mondta: még rengeteg paraméter tisztázatlan, és a végső összeg akár ezermilliárd forint körüli is lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket