Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketén végzik a járműjavítások 70 százalékát

Feketén végzik a járműjavítások 70 százalékát

Eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigényelhetősége. Ennek részben az az oka, hogy a szabályozás nem sikerült egyértelműen - mondta a Gazdasági Rádiónak Gablini Gábor a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Az illegális műhelyek aránya továbbra is rendkívül magas. Egyes becslések szerint a javítások 70 százalékát számla nélkül, feketeműhelyekben végzik el.

Ez nem csak az állam adóbevételeit, de az autósok biztonságát is veszélyezteti, mert sokszor inkább az olcsóbb és nem a biztonságos megoldást választják.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak nem áll rendelkezésére a forrás, hogy kiszorítsa a piacról a feketeműhelyeket. Pedig ha ez megtörténne, akkor az autójavítások visszakerülnének az adófizető műhelyekhez. A vizsgáztatásnál alkalmazott zárt számítógépes rendszerben található adatok felhasználásával sem él a hatóság, mert nincsen rá elegendő erőforrása.

A járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigénylése sem mozgatta meg a piacot, mert a szabályozás ellentmondásos, pontatlan, és a biztosító többnyire nem is előlegezi meg a javítási munkálatok adótartalmát.

Nehezíti a feketén dolgozó autószerelőkkel szembeni fellépést, hogy a márkakereskedők tapasztalatai szerint az önkormányzatok sem tesznek meg mindent azért, hogy az adózást megkerülő műhelyeknek ne adjanak működési engedélyt. Holott, ha valamennyi hatósági jogkörrel rendelkező szereplő élne a lehetőségeivel, az autósok automatikusan rákényszerülnének, hogy a legális szerelőkhöz forduljanak, és megtörténjen az adók befizetése is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 26. 09:33, szerda | Belföld

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Orbán Viktor: Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlesztjük a Liszt Ferenc Repülőteret

Párizsban megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Notebaert, a Vinci Concessions vezérigazgatója - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Mándoki Soulmates koncert -Budapest

Örömmel jelentjük be, hogy Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika.

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható